Frequently Asked Questions

Facturen | Financieren | Koppelingen | BTW-aangifte | Communicatie | Debiteurenbeheer | Financien

Wat is voorbelasting?

  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit, dan moet je belasting betalen over je omzet, dat is de btw.
  • Werk je voor een bepaald uurtarief, dan breng je als je je factuur opmaakt de btw dus in meerdering (bovenop het uurtarief).
  • Heb je zakelijke kosten gemaakt, inkopen gedaan of geïnvesteerd, dan heb je btw betaald aan leveranciers.

Deze betaalde btw wordt ‘voorbelasting’ genoemd. Tijdens een btw-aangifte periode (meestal een periode van drie maanden) geef je alle ontvangen en betaalde btw op. Aan het einde van de aangifteperiode zie je precies hoeveel je moet betalen of terugkrijgt.

Bij de meeste bedrijven gebeurt de btw-aangifte per kwartaal. Maar let op: een maandaangifte of jaaraangifte is ook mogelijk. Betaal je per jaar bijvoorbeeld minder dan €1.883,00 btw, dan kom je voor een jaaraangifte in aanmerking. Daarvoor dien je een verzoek in bij de Belastingdienst.

Hoe weet ik of ik BTW aangifte moet doen?

Als je vanuit je diensten niet bent vrijgesteld, moet je waarschijnlijk BTW aangifte doen. Zie daarvoor de website van de belastingdienst.

Kan ik via Plattform mijn BTW aangifte doen?

Ja, dat is een functionaliteit die we in 2018 gaan aanbieden.

Mag ik de btw over mijn privé-uitgaven meerekenen?

De meeste privé-uitgaven mag je natuurlijk niet aftrekken, maar dat wordt wel anders als je de gekochte goederen óók zakelijk (voor een deel) gebruikt.  Als je iets voor de helft zakelijk aantoonbaar gebruikt, dan mag je ook de helft van de btw aftrekken.

De btw over die zakelijke koffietjes en lunches mag ik die meenemen in de aangifte?

Nee, de btw over je horeca bonnetjes mag je niet terugvragen. Het zijn wel zakelijke kosten die je moet opvoeren in je administratie.

Wat gaat de BTW aangifte via Plattform kosten?

Slechts € 10,00 per keer.

Waarschuwing: kijk goed uit met verzekeringspremies!

De assurantiebelasting over verzekeringspremies bedraagt ook 21%, maar dat is dus geen omzetbelasting. Deze kun je niet meenemen in je aangifte.

Telt btw op facturen uit het buitenland ook als btw?

Je mag niet voor het gemak de buitenlandse btw aftrekken, ook niet als het percentage even hoog is als in Nederland. Je dient namelijk de facturen uit het buitenland te ontvangen met een btw-tarief 0%  voor goederen of de vermelding dat de btw is verlegd voor diensten. Jij moet vervolgens zelf het juiste Nederlandse btw-bedrag berekenen. De Belastingdienst heeft hier wel een handig hulpmiddel voor.

Bekijk de rekenhulp

Moet ik daarvoor zelf nog iets doen?

Ja je inkoopfacturen en bonnetjes aanleveren via…

Kijk je naar factuurdatum of betaaldatum?

Stel: Het aangiftetijdvak voor het eerste kwartaal loopt van januari tot en met maart, dus alle facturen die binnen deze maanden vallen moet je meenemen in je aangifte. Maar naar welke datum kijk je dan? De factuurdatum of de betaaldatum? Het juiste antwoord is factuurdatum. 

-FAQ design