« Terug

Wat is dat toch met de ZZP'ers en krediet? Deel 2.

nieuws-2-plattform.jpg23 okt

Ik eindigde mijn eerste blog over ZZP'ers en krediet met de volgende stelling:

"Algeheel gebrek aan kennis op veel gebieden, zoals juridisch, administratie en financiering alsmede de kosten van automatisering en deskundige hulp, leiden bij het MKB en in het bijzonder de ZZP'ers tot een onprofessionele bedrijfsvoering en is de oorzaak van vele problemen in de ontwikkeling van hun onderneming. Deze problemen worden thans fragmentarisch, meestal te laat ad-hoc aangepakt, en worden niet (adequaat) opgelost,. Hierdoor wordt toegang tot financiering bijna onmogelijk en wordt de groei van vele MKB’ers en ZZP'ers onnodig belemmerd."

Ik wil hier nog een dimensie aan toevoegen, namelijk dat financiële problemen zorgen voor stress en burn-outs. Dat onopgeloste financiële problemen leiden tot ingrijpende gevolgen zoals het verliezen van het huur- en/of koophuis, restschulden, schuldsanering, sociale isolatie, huwelijksproblemen en nog meer.........Een sociaal vangnet in de vorm van WW en/of ZW/WAO hebben de ZZPérs ook niet. Dus bij ziekte of tijdelijke opdrachtenstop zijn de problemen direct en bijna onomkeerbaar.

Ja maar.... hoor ik je zeggen: er zijn toch vele websites waar je binnen 24 uur een financiering kunt krijgen. Simpel een factuur opsturen en het is geregeld! Zelfs initiatieven door de banken gesteund beloven dit.

Mijn stelling is dat ik hier niets van geloof!!

Als je als ZZP'er niet professioneel werkt en je administratie niet 100% op orde hebt, dan leiden deze "bankachtige leen trajecte” naar mijn mening nergens toe. Ja, tot een afwijzing en een hoop frustatie. En als je niet professioneel werkt is het maar de vraag of je zo'n traject wel in moet gaan. Wat als je niet of niet op tijd kan terugbetalen. Wat als het ene gat met het andere wordt gedicht?

Ik denk dat ZZP'ers moeten worden geholpen om, niet alleen dat te doen waar ze goed in zijn en waar hun passie ligt maar juist daar waar ze niet goed in zijn. De hele administratieve financiele rompslomp.

Ja maar....hoor ik je zeggen: daar zijn toch boekhouders voor! Dat zou je denken, maar waarom doen dan meer dan 40% van de ZZP'ers de administratie zelf?

Mijn conclusie is dat er toch iets ontbreekt.

In deel 3 wil ik nader ingaan hoe we de financiële problemen van ZZP'ers wel kunnen oplossen.

« Terug